Kura na slivkách

Poulet aux prunes / Chicken with Plums, 2011, far., 93 min

Najnovší film francúzskych tvorcov Marjane Satrapi a Vincenta Paronnauda je po mimoriadne úspešnom animovanom filme…

premiéra SR: 31.01.2013

Kura na slivkách

Poulet aux prunes / Chicken with Plums


2011, far., 93 min


Monopol: do 22.11.2018


Réžia: Marjane Satrapi, Vincent Paronnaud



Strih: Stéphane Roche


Kamera: Christophe Beaucarne


Hudba: Olivier Bernet

O filme

Najnovší film francúzskych tvorcov Marjane Satrapi a Vincenta Paronnauda je po mimoriadne úspešnom animovanom filme Persepolis (ktorý zozbieral desiatky ocenení po celom svete) druhým dielom tejto tvorivej dvojice. Dej perzského rozprávkového príbehu o láske sa odohráva v Teheráne v roku 1958. Najznámejšiemu hudobníkovi svojich čias – Nasír Ali Khanovi manželka v hádke rozbije milované husle. Nasír stratí chuť do života a tragédia ho napokon pripúta na lôžko. Rozhodne sa už len čakať na smrť. Sledujeme týždeň hlbokých snov, vízií a preludov z minulosti, ale i z budúcnosti, až kým nedôjde k odhaleniu šokujúceho tajomstva… Napriek tomu, že ide o hraný film, podobne ako Persepolis aj táto snímka sa vyznačuje fantazijnými prvkami, vynaliezavosťou a hravosťou animovaného diela. Osciluje medzi situačnou komikou a vážnym podtónom a v diele sa prelínajú rôzne žánre a štýly rozprávania. Cez rôznorodú estetiku film voľne prechádza z paródie do rozprávky. Fascinujúca atmosféra, optimistický pohľad na svet, dokonalá práca s filmovým obrazom – to sú charakteristické črty spolupráce Satrapi a Paronnauda. Film Kura na slivkách vznikol (rovnako ako Persepolis) podľa pôvodnej rovnomennej komiksovej novely.

„Nebyla by to Satrapiová, aby i do tragického příběhu svého prastrýce přece jen nevpašovala kritiku íránského režimu. Na pozadí osudu jednoho člověka zároveň delikátně a symbolicky vykresluje příběh národa, kterému stát odepírá právo na identitu a brání mu v rozletu.(…) Tak jako Násir Alí nemůže provozovat hudbu a vzít si za ženu oduševnělou Irane, nemohou Iránci rozvíjet své intelektuální zájmy. Tak jako jeho žena Náhid rozbíjí nástroj, ničí autokratický režim (minulý i současný) duši národa."

aktualne.cz

MARJANE SATRAPI A VINCENT PARANNAUD

Marjane Satrapi (1976) sa narodila v meste Rašt v Iráne. Je autorkou štyroch zväzkov autobiografického komiksu Persépolis, ktorý bol preložený do dvadsiatich jazykov. Dva z nich vytvorili základ pre oba celovečerné filmy – Persépolis (cena poroty MFF Cannes 2007, premiéra v SR 24.apríla 2008) a Kura na slivkách, na ktorých spolupracovala s francúzskym tvorcom komiksov a režisérom Vincentom Parannaudom.



Hrajú

Mathieu Amalric, Édouard Baer, Maria de Medeiros, Golshifteh Farahani a ďalší.



Ocenenia

  • Zvláštna cena portoy na MFF v Dubline
  • nominácia na Zlatého leva na MFF Benátky 2011