Medvedík

10 Timer Til Paradis / Teddybear, 2012, far., 93 min

Takmer 40-ročný Denis je starý mládenec a živí sa ako profesionálny kulturista. Nedarí sa mu s nikým zoznámiť,…

premiéra SR: 11.04.2013

Medvedík

10 Timer Til Paradis / Teddybear


2012, far., 93 min


Monopol: do 25.03.2019


Réžia: Mads Matthiesen



Strih: Adam Nielsen


Kamera: Laust Trier-Mørk

O filme

Takmer 40-ročný Denis je starý mládenec a živí sa ako profesionálny kulturista. Nedarí sa mu s nikým zoznámiť, pretože mu jednak chýba ráznejšia povaha, ale aj správna príležitosť. V práci sa mu veľmi nedarí a situáciu mu neuľahčuje ani fakt, že stále žije so svojou vetchou, no panovačnou matkou. Keď sa Denisov strýko ožení so ženou z Thajska, rozhodne sa aj Denis skoncovať so samotou. Odchádza hľadať "pravú lásku". V sexuálnom turistickom raji Pattaya sa však nevesta nehľadá ľahko. Denisa čaká dlhá cesta erotickými podnikmi, aby na konci našiel ženu, ktorá v jeho vypracovanom svalnatom tele objaví aj veľké krehké srdce. Tento originálne poňatý romantický film je veľmi autentický a s humorným nadhľadom zobrazuje rôzne podoby lásky. Pre predošlú krátku tvorbu Matthiesena debutujúceho na poli celovečerného filmu je typická veľká miera realizmu a kombinácia hercov s nehercami.

Režisér o filme: „Príbeh Macíka je o tom aké to je byť outsiderom.Vždy som vo svojich filmoch rád zobrazoval typy ľudí, ktorí celkom nezapadajú do súčasnej spoločnosti a okolie má voči nim predsudky. Čo vás ako prvé napadne, keď sa stretnete s potetovaným, svalnatým, dvojmetrovým chlapom? Väčšinu z nás, že ide o nejakého násilníka. V každom prípade je to človek, ktorý má problém s emóciami – je nevyzretý, plachý, ale láskyplný, príliš závislý na svojej matke. Macík je film o láske a o hľadaní šťastia, o putách zdravých i tých nezdravých."

„Jen těžko si jde představit, jak by dané napětí fungovalo bez obsazení bývalého elitního dánského bodybuildera Kima Kolda. Protože právě jeho ztělesnění se s předestřenou brumlavou postavou je v tomto případě zcela klíčové a hlavně jeho zásluhou je přerostlý „méďa" figurou, jež dokáže upoutat pozornost a získat si divákovu náklonnost. I přesto, že se kolem něj neděje nic světoborného, natož převratného, a jeho příběh je v podstatě triviálně všední, jen zasazený do zajímavých kulis. Jenže světe, div se, ono to stačí. A dokonce i k tomu, aby bylo možné tvrdit, že je Matthiesenova prvotina nečekaně vyzrálá, oslovující a schopná vytěžit ze svých předností pomyslné maximum. Rozhodně pozoruhodný rozjezd talentovaného filmaře."

Daniel Storch, Kulturissimo.cz

MADS MATTHIESEN

Nar.1976, Kodaň, Dánsko. Začal sa venovať filmu a réžii počas štúdií komparatívnej literatúry a rétoriky na Kodaňskej univerzite. Jeho krátkometrážne snímky (nakrútil vyše desiatku) sa stretli s medzinárodným úspechom na prestížnch festivaloch: Berlín, Benátky, Sundance. Zásadným filmom bol Dennis (2007), ktorý po uvedení v Sundance získal rad cien a stal sa internetovým hitom (videli ho vyše tri milióny divákov). Nasledujúca snímka Catherine (2008) súťažila v sekcii Generácia na MFF Berlín a bola uvedená v newyorskom Múzeu moderného umenia (MoMa). Macík rozvíja tému Matthiesenovho krátkeho filmu Dennis a je režisérovým celovečerným debutom.



Hrajú

Kim Kold, Elsebeth Steentoft, Lamaiporn Sangamnee Hougaard, David Winters.



Ocenenia

Hlavná cena za réžiu MFF Sundance 2012