BLAŽINE LEKCIE, VÍŤAZNÝ FILM MFF KARLOVE VARY 2023 PRICHÁDZA DO SLOVENSKÝCH KÍN.

Bratislava, 2. február 2024 – Dňa 8. februára vstúpi do slovenských kín sociálna dráma, významného bulharského režiséra, Stephana Komandareva. Snímka pojednáva o tragických udalostiach zo života bulharskej dôchodkyne Blagy, ktorú jedného dňa okradnú o jej celoživotné úspory. Blažine lekcie zožali obrovský úspech na  Medzinárodnom filmovom festivale v Karlových Varoch 2023. Film získal tri ceny, vrátene hlavnej ceny Krištáľový glóbus za najlepší film, cenu za najlepší ženský herecký výkon a cenu ekumenickej poroty.

Blaga, 70-ročná nedávno ovdovená učiteľka na dôchodku, sa stane obeťou telefonického podvodu. Je okradnutá o celoživotné úspory a nemá peniaze na hrob svojho zosnulého manžela. Život sa jej obráti hore nohami, keď si uvedomí, že neexistuje spôsob, ako získať svoje peniaze späť, až kým nedostane lákavú, no podozrivú ponuku na prácu. Vezme veci do vlastných rúk i za cenu toho, že by mohla prísť o svoju najcennejšiu vlastnosť: pevné morálne zásady.

Režisér Stephan Komandarev vo svojich posledných filmoch systematicky kritizuje zlú sociálnu situáciu v súčasnom Bulharsku. V sugestívnej dráme s bravúrnym hereckým výkonom herečky Eli Skorčevy v úlohe Blagy sa tentoraz zameral na generáciu bulharských seniorov. Zraniteľnú skupinu, ktorej politici tak často v prejavoch sľubujú právo na dôstojný život, avšak realita je iná. Blažine lekcie tak, po filmoch Na rázcestí (2017) a V kruhu (2019), ktoré približujú život obyčajných ľudí z prostredia mesta Sofie, uzatvárajú režisérovu filmovú trilógiu o sociálnych problémoch súčasného Bulharska.

„Hoci sú Blažine lekcie po filmoch Na rázcestí (2017) a V kruhu (2019) posledným dielom mojej trilógie, sú úplne iné. Príbeh hlavnej postavy nastavuje zrkadlo mnohým bolestivým aspektom bulharskej spoločnosti. Bulharskí dôchodcovia ponechaní napospas živoreniu – naše matky a otcovia. Po tom, čo celý život pracovali, je dnes ich životom genocída, agónia a bieda. Malé dôchodky, žiadny prístup k základným „privilégiám“ 21. storočia, ako je normálne jedlo, adekvátna medikamentózna a lekárska starostlivosť, kúrenie doma… Dôchodcovia sú tiež hlavným cieľom a zvyčajnými obeťami obscénneho bulharského fenoménu známeho ako „telefonické podvody“. Sny o slušnom živote už dávno vystriedal boj o primitívne každodenné prežitie. Úplná morálna kríza, v ktorej je naša spoločnosť. Obscénnosť kradnutia úspor staršej osoby, ktorá takmer nič nezarába. Zarábanie „ľahkých peňazí“ s úplným ignorovaním akýchkoľvek zákonov, hodnotových systémov či morálky. Bezduchosť, korupcia a konzum ako jediná „hodnota“. Verná reprezentácia a pochopenie reality je prvou podmienkou na jej zmenu,“ opisuje tému filmu režisér Stephan Komandarev.

Stephan Komandarev je jeden z najvýznamnejších súčasných bulharských režisérov. Tri jeho filmy – Svet je veľký a spása číha všade (2008), Súd (2014) a Blažine lekcie (2023) – boli bulharským kandidátom na Oscara. Jeho už spomínaný film Na rázcestí (2017) vybrali do súťaže v sekcii Un Certain Regard na MFF v Cannes. Komanderev spolupracoval taktiež so slovenským režisérom Petrom Kerekesom na dokumente Okupácia 1968 (2018).

Problematika telefonických a internetových podvodov je alarmujúca. Podobne ako sa tento fenomén dotkol hlavnej postavy filmu Blažine lekcie, negatívne ovplyvnil v reálnom živote aj mnoho ďalších dôchodcov a dôchodkýň nielen v Bulharsku, ale aj v iných štátoch východnej a strednej Európy.

Distribučná spoločnosť Asociácia slovenských filmových klubov sa rozhodla vychádzať z hlavnej témy filmu a spolupracovať na uvedení snímky s telekomunikačnou spoločnosťou Slovak Telekom. Tá sa bude aktívne angažovať pri propagácii filmu a zdôrazňovať aj tému bezpečnosti internetu a seniorov.

Blažine lekcie
Bulharsko, Nemecko, 2023 | 114 minút | premiéra: 8. február 2024 | žáner: dráma |
réžia: Stephan Komandarev | scenár: Simeon Ventsislavov, Stephan Komandarev | kamera: Vesselin Hristov

Tlačová správa: Anna Lazor