DVE NOVÉ CENY PRE BARABÁŠOVE FILMY

38. ročník Medzinárodného festivalu horských filmov BBVA v katalánskom meste Torelló sa konal počas desiatich dní od 22. do 31. januára 2021. Výberovým sitom festivalu prešlo 36 dokumentov. Kvôli pandémií boli filmy vysielané v hybridnej forme – online na festivalovej platforme a naživo v divadle Cirvianum. Porota udelila v siedmich kategóriách sedem Strieborných plesnivcov. Dva z nich putujú na Slovensko vďaka režisérovi Pavlovi Barabášovi. Jeho dokumentárny film Salto je kráľ o zlaňovaní najvyšších vodopádov sveta získal Strieborný plesnivec za Najlepší športový film. Tento film sme vám uviesli do kín počas leta 2020, v rámci ktorého P. Barabáš absolvoval aj filmové turné s diskusiou vo vašich obľúbených filmových kluboch, či premetania v amfiteátroch.

Druhým oceneným filmom, ktorý získal Strieborný plesnivec, sa stal dokument Everest – najťažšia cesta. Je to už ôsme medzinárodné ocenenie pre tento film. Do kín ho uvedieme po uvoľnení protipandemických opatrení.

Everest – najťažšia cesta

Dá sa najťažšia cesta na Mount Everest vyliezť alpským štýlom? Jej autor, najznámejší britský horolezec Chris Bonington, sa vyjadril, že je to nemožné. Ale pre štyroch slovenských horolezcov je to výzva. V roku 1988 nastupujú do juhozápadnej steny Mount Everestu, z ktorej niet návratu…

Realizáciu a distribúciu filmu finančne podporil Audiovizuálny fond AVF logo

Viac o filmoch: Filmy – Pavol Barabáš (pavolbarabas.sk)
Viac o festivale: Torello Mountain Film Festival | Films Premiats