SPOZNAJTE PRÍBEH MUŽA, KTORÝ SA ZAČNE OBJAVOVAŤ V SNOCH MILIÓNOV ĽUDÍ PO CELOM SVETE. DO SLOVENSKÝCH KÍN MIERI ČIERNÁ KOMÉDIA TO SA MI SNÁĎ LEN ZDÁ, V HLAVNEJ ÚLOHE S NICOLASOM CAGEOM.

Bratislava, 10. apríl 2024 – Do slovenských kín vstúpi 11. apríla 2024 najnovší film nórskeho režiséra Kristoffera Borgliho, čierna komédia To sa mi snáď len zdá. V hlavnej úlohe nenápadného vysokoškolského profesora, ktorému sa zo dňa na deň zmení celý život, sa predstavil legendárny americký herec Nicolas Cage, ktorý bol za svoj herecký výkon nominovaný na prestížne ocenenie Zlatý glóbus v kategórii herec v hlavnej úlohe v hranom filme komédia/muzikál.

Paul Matthews je muž, ktorého by ste si v skutočnom živote pravdepodobne nevšimli.

Plešatý, v pokrčených nohaviciach a hnedých kožených mokasínach, je profesorom na univerzite, o ktorej ste nikdy nepočuli. Má manželku, ktorá ho podporuje, dve dcéry a ambície, ktoré nie je schopný realizovať. A potom sa stane niečo zvláštne. Tento nenápadný muž sa zo dňa na deň začne objavovať v snoch miliónov ľudí po celom svete a stane sa tak globálnou celebritou. Razom sa mu začnú plniť všetky želania a jeho riedko navštevované prednášky sa rýchlo zapĺňajú. Ale spozná tiež, aká vysoká je cena slávy.

V súčasnosti, jeden z najznámejších amerických hercov, Nicolas Cage pôsobí vo filmovom priemysle už viac ako štyridsať rokov a účinkoval vo viac ako stovke filmov. 

Svoju hereckú kariéru začal na začiatku osemdesiatych rokov a postupne sa stal jedným z najuznávanejších a najvyhľadávanejších hercov Hollywoodu. Cage sa preslávil svojou schopnosťou prinášať do filmových postáv, ktoré stvárňuje, výraznú intenzitu a emócie. Jeho filmový repertoár zahŕňa širokú škálu žánrov, od akčných a dobrodružných filmov po drámy a komédie. Cage získal množstvo ocenení, vrátane Oscara za najlepší herecký výkon v hlavnej úlohe vo filme Zanechať Las Vegas (1995). Jeho kariéru sprevádzali výrazné úspechy, no tiež občasné kontroverzie a nezvyčajné filmové projekty, ktoré prispeli k jeho legendárnej reputácii. 

Svoju najnovšiu spoluprácu s nórskym režisérom Borglim opisuje v americkom rádiu NRS následovne: „Kristoffer Borgli je súčasťou novej generácie filmárov a filmárok, ktorá vyrástla na filmoch, v ktorých som účinkoval. Avšak neškatuľkujú ma do jednotlivých, častokrát najznámejších roli. Uvažujú o mojom herectve viac otvorene, v iných súvislostiach a na iných úrovniach. Je to pre mňa výzva, cítim sa opäť ako študent, učím sa od nich a spolu s nimi objavujem nové možnosti herectva..

Nórsky režisér a scenárista Kristoffer Borgli započal svoju filmársku kariéru najskôr krátkometrážnou tvorbou. Ku príkladu jeho krátky film Former Cult Member Hears Music for the First Time (2020) vybrali do súťaže na festivale Sundance. Jeho dlhometrážnym debutom bol DRIB (2017) – príbeh o marketingovom triku s falošným energetickým nápojom. Nasledovala čierna satirická komédia Je mi zo seba zle (2022), ktorá bola oficiálnym výberom v sekcii Un Certain regard na filmovom festivale v Cannes, získala cenu za najlepší film na MFF Valladolid a na Slovensku bola súčasťou prehliadky súčasných severských filmov SCANDI. To sa mi snáď len zdá (2023) s Nicolasom Cageom v hlavnej úlohe je Borgliho prvým celovečerným filmom nakrúteným v angličtine.

To sa mi snáď len zdá | USA, 2023 | 102 minút | premiéra: 11. apríl 2024 | žáner: komédia/triler | réžia: Kristoffer Borgli | scenár: Kristoffer Borgli | hrajú: Nicolas Cage, Julianne Nicholson, Michael Cera, Tim Meadows

Tlačová správa: Anna Lazor